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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
13/10/2017 |
Data da última atualização: |
19/03/2019 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
FERREIRA, A. B. R.; TANURE, J. P. M.; ALMEIDA, J. G. de; DIEHL, L. de O.; SANTOS, M. G. dos; VILELA, M. de M.; ANDREU, M. P.; OLIVEIRA, R. H. M. de. |
Afiliação: |
ANNA BEATRIZ ROBOTTON FERREIRA, CNPGC; JANAINA PAULA MARQUES TANURE, CNPGC; JOSE GOMES DE ALMEIDA, CNPGC; LIANGE DE OLIVEIRA DIEHL, CNPT; MARIA GORETTI DOS SANTOS, CNPGC; MARIANE DE MENDONCA VILELA, CNPGC; MAXWELL PARRELA ANDREU, CNPGC; RENATO HENRIQUE MARCAL DE OLIVEIRA, CNPGC. |
Título: |
Manual de boas práticas e segurança em laboratórios da Embrapa Gado de Corte. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Campo Grande, MT: Embrapa Gado de Corte, 2017. |
Páginas: |
64 p. |
Série: |
(Embrapa Gado de Corte. Documentos, 234). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste manual é apresentar as normas de conduta, segurança e boas práticas laboratoriais com vistas à preservação da saúde e segurança do trabalhador, a segurança ambiental e a garantia da qualidade dos resultados da pesquisa. Tem como público alvo os empregados da Embrapa Gado de Corte, seus colaboradores (estagiários e bolsistas de graduação e pós-graduação) que fazem uso, regular ou intermitente, dos laboratórios da Unidade. Além desses, outros empregados e terceirizados que eventualmente acessam os laboratórios (ex. para manutenção, reparo e limpeza), também devem se enquadrar às normas descritas neste manual. |
Palavras-Chave: |
Boa prática; Equipamentos de proteção coletiva; Equipamentos de proteção individual; Norma de conduta; Segurança ambiental. |
Thesagro: |
Controle de qualidade; Laboratório; Prevenção de acidente; Produto químico. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/165014/1/Manual-de-boas-praticas-e-seguranca-em-laboratorios.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
19/04/2021 |
Data da última atualização: |
20/04/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SANTOS, D. G. dos; COELHO, C. C. de S.; FERREIRA, A. B. R.; FREITAS-SILVA, O. |
Afiliação: |
DEIZIANE GOMES DOS SANTOS, UNIRIO; CAROLINE CORRÊA DE SOUZA COELHO, UNIRIO; ANNA BEATRIZ ROBOTTOM FERREIRA, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA. |
Título: |
Brazilian Coffee Production and the Future Microbiome and Mycotoxin Profile Considering the Climate Change Scenario. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Microorganisms, v. 9, n. 4, 858, 2021. p. 1-20. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/microorganisms9040858 https://www.mdpi.com/journal/microorganisms |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Review. |
Conteúdo: |
Brazil holds a series of favorable climatic conditions for agricultural production including the hours and intensity of sunlight, the availability of agricultural land and water resources, as well as diverse climates, soils and biomes. Amidst such diversity, Brazilian coffee producers have obtained various standards of qualities and aromas, between the arabica and robusta species, which each present a wide variety of lineages. However, temperatures in coffee producing municipalities in Brazil have increased by about 0.25 C per decade and annual precipitation has decreased. Therefore, the agricultural sector may face serious challenges in the upcoming decades due to crop sensitivity to water shortages and thermal stress. Furthermore, higher temperatures may reduce the quality of the culture and increase pressure from pests and diseases, reducing worldwide agricultural production. The impacts of climate change directly affect the coffee microbiota. Within the climate change scenario, aflatoxins, which are more toxic than OTA, may become dominant, promoting greater food insecurity surrounding coffee production. Thus, closer attention on the part of authorities is fundamental to stimulate replacement of areas that are apt for coffee production, in line with changes in climate zoning, in order to avoid scarcity of coffee in the world market. |
Palavras-Chave: |
Aquecimento global. |
Thesagro: |
Café; Clima; Micotoxina; Produto de Origem Vegetal; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Climate; Coffee products; Food technology; Global warming; Mycotoxins. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/222713/1/Brazilian-Coffee-Production-and-the-Future-Microbiome-and-Mycotoxin-Profile-Considering-the-Climate-Change-Scenario-1-1.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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